Skal du til at starte virksomhed? Der er mange ting, som er gode at vide, når du begynder en ny virksomhed. Måske er det første gang, at du starter virksomhed, og du er lidt forvirret over reglerne? Hvordan skal man gå til det? Hvordan sikrer man, at man gør det hele korrekt og lovpligtigt? Vi har samlet nogle gode råd, som du kan støtte dig op af, når du starter din næste virksomhed. På den måde bliver hele processen forhåbentligt lidt nemmere og mere overskuelig. Bare læs videre og lær mere om virksomhedsopstart.
Hvilken type virksomhed?
Der er stor forskel på virksomheder. Nogle driver enpersonsvirksomheder, hvor de sælger ydelser. Det kan f. eks være webudviklere, designere, konsulenter m.m. Den overordnede betegnelse for den type arbejde er også ‘freelance’. Så er der større virksomheder, som forhandler en fysisk vare eller måske en app eller tjeneste. Mange virksomheder vokser og udvikler sig også naturligt med tiden. De fleste starter småt – man skal jo starte et sted.
Moms og CVR-nummer: Alt det lavpraktiske
Når du starter virksomhed skal du have et CVR-nummer. Alle kan gå ind og bestille et CVR-nummer på internettet. Det tager nogle dage, før at du modtager det, så du skal sørge for at være ude i god tid, hvis du ved, at du får brug for CVR-nummeret indenfor et bestemt tidsrum. Når du registrerer din virksomhed, så skal du også finde ud af om at du skal betale moms. Hvis din virksomhed kommer til at tjene under 50.000 om året før skat, så skal du betale moms. Der gælder dog særlige regler for nogle typer virksomhed. Hvis du f. eks er kunstner og driver kunstnerisk virksomhed, så er du fritaget for at betale nogle typer moms. Det er en god idé at læse grundigt op på reglerne, så du ved om du betaler moms på den rette måde. Du kan altid ringe til Skat og få råd og vejledning, hvis du er i tvivl.
Hvis du bliver momsregistreret, så får du også nogle fordele. Du kan f. eks tjene udgifter fra i Skat, som f. eks internet, materialer, husleje m.m. Selvom at virksomheden tjener under 50.000 om året, kan du stadig godt betale moms og få fordelene. Hvis du synes, at det er svært med regnskaber, så kan du få hjælp af en revisor.
Varemærkeregistrering
Hvis du har udviklet en ny vare eller opfindelse, så kan du overveje at få varemærkeregistrering. Med en varemærkeregistrering får din virksomhed beskyttelse på markedet. Registrering giver dig nemlig beskyttelse af dine intellektuelle ejendomsrettigheder.
Det kan være en lang og bøvlet proces at få en varemærkeregistrering. Du kan med fordel alliere dig med en advokat eller jurist, som har god forstand på emnet. På den måde er du sikret en gnidningsfri og nemmere proces. Der er masser af dygtige advokatfirmaer, som kan hjælpe dig igennem hele ansøgningsprocessen og hjælpe dig med at varetage din rettigheder. Nogle tilbyder at stå for kommunikationen med myndighederne og alt papirarbejdet, så du kan nøjes med at have fokus på at drive virksomhed.