Hvad er kreatin godt for?

Hvad er kreatin godt for?

Kreatin er en af de mest velbrugte kosttilskud inden for fitnessverdenen sammen med proteinpulver. Rigtig mange sportsudøvere og fitnesselskere bruger kreatin som et dagligt tilskud til deres sunde livsstil og træning. 

Vil du gerne blive klogere på, hvad kreatin er godt for, og om det er noget for dig? Så har vi samlet alle svarene til dig her i denne artikel. 

Hvad er kreatin?

Lad os først kigge på, hvad kreatin egentlig er. Kreatin er faktisk et stof, som allerede findes i kroppens celler. Kreatins vigtigste funktion er at frigøre energi til vores muskler, så vi kan udøve muskelarbejde. 

Kreatin har en indvirkning på vores energisystem i musklerne, og derfor er det et rigtig vigtigt og brugbart kosttilskud at benytte, hvis du for eksempel dyrker intens styrketræning ofte. 

Hvad kan jeg opnå, når jeg tager kreatin?

Først og fremmest er det vigtig at nævne, at kreatin i sig selv ikke har nogen isoleret effekt. Det vil sige, at du ikke vil opleve nogen form for ændring i din krop ved blot at tage kreatin, hvis du ikke i samme ombæring træner. 

Hvis du derimod benytter kosttilskuddet i sammenhæng med for eksempel styrketræning i fitness kan kreatin hjælpe dig til at forstærke dit muskelarbejde. Kreatin kan være med til at øge muskelmassen, give større muskelstyrke og samtidig hjælpe dig til at restituere hurtigere efter træning. 

Mindre muskelømhed med kreatin

Det er ikke unormalt at døje med ømme muskler efter en intens omgang træning. Det skyldes at vi faktisk river vores små muskelceller i stykker, når musklerne udsættes for et pres. Når disse muskelceller vokser sammen igen bliver de større, og på den måde øges vores muskelmasse. 

Kreatin kan speede restitutionsdagene op og mindske ømheden i vores muskler, så man hurtig kan blive klar til at træne igen. 

Kan jeg få kreatin gennem min mad? 

Ligesom man kan få protein gennem sin kost, så kan man også finde kreatin i normale madvarer. Kreatin findes hovedsageligt i fødevarer som kød og fisk. Dog findes det i meget små mængder, og det er derfor svært at spise sig til en masse kreatin.

Derfor vælger mange dedikerede sportsudøvere at tage kreatin som et kosttilskud til at supplere deres daglige kost. Kreatin kommer ofte i et pulver eller pilleform, som kan blandes op med vand og indtages normalt sammen med ens normale diæt. 

Kreatin er ikke for alle

Det er vigtigt at bemærke at kreatin, ligesom proteinpulver, ikke er noget mirakelmiddel i sig selv. Muskelarbejdet ligger i selve træningen, som du laver. Kreatin er altså blot et kosttilskud, som kan hjælpe dig godt på vej. 

Hvis den sportsgren, som du udøver ikke er særligt fokuseret på eksplosive og muskelfokuserede øvelser, så er kreatin ikke særlig virksomt. Hvis du for eksempel nyder af at dyrke mere rolige sportsgrene som yoga eller pilates, så har kreatin højst sandsynligt ingen indvirkning på din krop. Kreatin er altså hovedsageligt godt for dig, som arbejder højintenst med eksplosive muskeløvelser. For eksempel bruges kreatin flittigt af sprintløbere, crossfittere eller bodybuildere. 

 


Write a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *